04
Jan
09

GEMPAXXXXXXX sekejap…..

Nak jadikan cerita tadi aku ngan MAK and KAKNGAH p la shopping2 kat KL…. Jadi driver MAK nak beli tudung,huuhuhu…(Aku pong rembat ar skali,~wiiiii~)…. Kendian…. Dari jalan TAR (Kepada yg tak tau, TAR tu short form kpd Tengku Abdul Rahman,wiiiiii lagi~) kami teros melangkah berjalan ke arah Sogo tapi tak berniat pong nak masok dalam tuh…(ramai sangat orang…ari last SALE la katakan…) kami teros melangkah niatnya nak ke MAJU Junction tapi tak  smpat sampai kami membelok masok Reject Shop… Lepak mencari sesuatu…. Bergurau senda semacam reject shop tu kami yang punya….huuuu….

Tibe2…

“Mak, tu MA (Medical Assistant) kan?” KAKNGAH bertanya…. Memandangkan MAK aku glemer kat Sepital tu (Huhuhuhu,RIAK~)…. Mungkin MAK aku kenal lelaki itu… Aku pun turut same memandang…. Sangka ku dia keseorangan sedang membayar di kaunter…. Mukanya agak resah… (KENAPA?)

Kendian..

Datang seorang wanita yang sedang mendukung anak (dalam 7-8bulan kot) meluru ke arah lelaki tu…

“Abang…anak bang….” Itu yang Kami dapat tangkap dari suara wanita tersebut, suaranya yang sebak dan sesak…

Dalam hati aku.. “Mesti anak die hilang ni”… MAK terus kearah wanita itu bertanya manakala lelaki itu teros keluar dari reject shop nak cari anak nye kat luar kot(pastu aku tak nampak dah lelaki tu g mane)….

Baru je MAK bertanya, wanita tersebut teros menangis…. (baby die pun nangis gax…) Time tu aku tengah Q kat kaunter nak bayar… Aku tanya kat cashier tu boleh tak tolong wat announcement tapi unfortunately kat Reject Shop tu tak de khidmat macam tu…. (SEHARUSNYA ADA MENDE ALAH TU)…

MAK teros meluru ke pintu masok and tanya Guard yang jage situ and mintak tlg Guard tu carikan kat lua belah sana… Aku ngan KAKNGAH pergi ke arah wanita itu cuba untuk membantu…

Mengambil maklumat sedikit dari wanita itu…. Anaknya memakai baju putih… Usia 2tahun… lelaki… Muhammad namaya….

Dalam suasana kecoh itu ada sorang makcik cakap die nampak sorg budak nek tangge ke arah PETAMA complex (korang bayangkanlah PETAMA Complex tu camana…ngan ramai orang nye…Ahad lax tu…) Maklumat makcik tu sama ngan ape yang di listkan oleh wanita itu…

Jadinya, kami mulakan operasi mencari mangsa hilang….

2-4 orang pekerja Reject Shop tu pergi mencari di tingkat ataih… Seorang makcik (yang agak tua la,cian nengok die,tapi BAGOZ!) nengok di tingkat 3, MAK usha di luar2 PETAMA Complex, Aku ngan KAKNGAH di level yang same tapi kami berpecah…

Jeng…..jeng…..jeng….

Alhamdulillah…Baru 5minit aku berjalan… Aku toleh je ke kanan,nampak seorang security guard mendukung seorang budak…. Aku speechless hanya jari telunjuk aku je menghala ke budak yg didukung itu…huhuhu…

“Haaa…. Anak awak ni dah berjalan sampai sana dah…” Pakcik tu teros sergah aku….

“Erk…. Pakcik…. Mak die ni ngah nangis dalam Reject Shop tu….”(Huh! Aku single lagik leh plak cakap aku ade anak…heh)

Sesampainye kami kat Reject shop tu….ramai orang berkumpul… (Ternyata TRAUMA masyarakat tentang BUDAK HILANG tidak HILANG lagi~bape banyak hilang daaa~…)

Pastu aku contact MAK ngan KAKNGAH (huhuhu….takot dorang lak ilang…wiiiii~) and kitorang tros blah…. ~Taknak tengok adengan sedih medih seterusnya….huhu~

SIAPA YANG SALAH?

ATAU TAKDER SAPE YANG SALAH?

huuuuuu

Tapi aku kagum melihat tindakan manusia sekeliling tu tadi….. Bertangungjawab…. Concern…. Alert…..

Alhamdulillah…maseh ade lagi manusia sebegitu….

P/S~Kepada yang bawak budak2 kecik p jalan2, jage lah elok2 budak2 tu….jangan LEKA….Biar mata kite sentiasa nampak budak2 tu….. Ni kali kedua aku berada dalam situasi niii….

~JANGAN MEREKA HILANG DARI MATA KITA WALAU SESAAT TAU~


0 Responses to “GEMPAXXXXXXX sekejap…..”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: