24
Mar
09

PENGAJARAN?

Segala Puji Bagi Allah….

Hmmmm….banyak idea tadi….tibe2 pintu umah diketok…..makcik jiran tetangga ajak borak jap…heee….ngadap je laptop ni…..lupe dah…..adeh…..

Ingat sikit2 ni….

Tadi time drive alek keje….otak aku ni ligat exercise dok pk kan sesuatu…..hmmm…

‘Aku kagum kat dia’  hati aku berbisik….

Macam mana aku kenal dia?

Mula di UIA suatu masa dulu….. (hmm…nak ingat alek cane aku kenal dia…)…adeh…cane ekk….

Tpi yang penting kami ditakdirkan berjumpa di dalam program suatu masa dahulu… (aku dah lupa program yang mana)…. bukan satu program je kami bersama, mungkin 3/4 program….takpun 2/3 program….

Apa yang aku kagum ngan dia ni?

Dulu time blaja, aku kenal die tak lebih hanya kawan dalam program….Tak lebih dari tu…Tapi pas da grad, aku makin mengenali dia lebih rapat (but not so deep, i think)… Tapi, aku boleh gelar dia ni sebagai sumber ilmu aku….

Kenapa?

Setiap apa yang kuar dari mulut dia adalah suatu yang akan membuatkan aku berfikir… Walaupun bende tu adalah mengenai diri dia….keluarga dia…. Umi dia hebat!

Kenapa?

Umi dia membesarkan mereka ber 8 ke 9 ntah adik beradik dengan jayanya…. Umi dia ibu tunggal…. Tapi hebat…. Very supportive,open minded, and Islamic…. Aku berpeluang kenal dengan umi dia… Memang seorang yang penyanyang yang kadang2 otak gile2 gak (mungkin kerana anak nya yang gila, ahaks)…. Umi dia sangat menjaga agama anak-anaknya dan tidak mengongkong malah melepaskan segala apa yang anak dia nak lakukan… dengan pesanan…

‘Umi sayang akak/adik/abang/ sangat2′        sambil dia hug anak-anaknya….

Kawan aku ni mempunya visi yang sangat jaoh….. Die ade aim untuk jangkamasa yang sangat jauh…. Tiap2 hari ade je kata2 motivasi yang keluar dari mulut dia (mungkin dia tak sedar kata2 dia adalah satu motivasi)

Pastu aku terpikir….. Asal plak la aku dok pk pasai die niii…. heeeee….

Hmmm…. sepanjang dah kerja dan melibatkan diri ngan orang luar….. aku bersyukur kerana dianugerahkan dengan mata celik ngan aktiviti2 di UIA dulu, alhamdulillah….

Sungguh bekalan yang aku dapat sepanjang program dan ber’seciety’ menjadikan aku bagai ada perisai dari segala dugaan atau environment bekerja…..

Tempat aku bekerja sekarang?

Tiap hari dilalui dengan stress….sehingga ade yang keje tak sampai seminggu pun…. Tapi…..

Aku?

Bila diherdik,

Bila dipangkah,

Bila dibuli,

Bila diperbodohkan,

Aku wat dono je……. Lantaklah korang….. perisai ni aku dapat time kat UIA dulu ar ni…… Malah ade dugaan yang lagi hebat dari sekarang time nak handle program dolu2… Sume tu mengajar aku jadi seorang yang berani kukuhkan stand aku dan memberi aku semangat untuk mengutarakan segla pendapat yang ada….

Tapi…….

Environment belajar dan bekerja lain….. Ini paling obvious…. Dimana, time blaja, kite deal ngan students, orang atasan pun dikalangan golongan  yang professional……kan…..

Tapi…..

Bila dah kerja…… kene ingat….. betapa tinggi ilmu kita….. betapa tinggi level akademik kita….. tapi bila berhadapan atau kene deal ngan orang bawahan yang education nye tak berapa tinggi dan lbih berumur dari kita….BAGAIMANA KITA NAK DEAL NGAN DORANG?

Disini datangnya ujian kepada seorang yang bergelar graduan…..

Disini datangnya ujian kepada seorang yang mempunyai ilmu….

Disini datangnya ujian samaada kita akan mengaplikasikan ilmu yang kita belajar atau tak…

Adakah ilmu yang kita belajar didalam kelas akan diaplikasikan atau ilmu yang kita belajar diluar kelas yang kita akan aplikasikan????

Situasi seperti ini mungkin akan menghasilkan pelbagai jenis tindakan contohnya:

Tindakan 1;

” Arhhh, lantak korang ar,korang lama ke, baru ke, aku BOS…korang kene ikut gak cakap aku”

Tindakan 2;

” Report kat bos atas cakap dorang taknak follow the rules, oh bos atas amek tindakan…(kompem bos atas pas alek kat die sebab dorang tu under die), pastu ckp dorang taknak dengar cakap saye langsong_mengadu dmba ngan bos atas”

Tindakan 3;

” Gunakan psikologi….. geng dulu ngan orang bawah2 tu, pastu seludup masok arahan tanpa disedari”

Tindakan 4;

“bergaul macam geng tapi tunjukkan ketegasan”

Tindakan 5;

” Berhenti kerja!”

hmmmmm…… semua tindakan yang diambil mesti ada kesan nya……

Kesan tindakan 1;

 Kompem kene kutuk berbakul2… “mentang2 ko bos, ko leh wat sesuke ati ko je, macam ni ke orang belajo sampei unibesiti,kuang ajo ngan orang tue”

Kesan tindakan 2:

bos cakap dalam hati ” cane lah aku leh hire budak ni…..sume aku yang kene wat keputusan…kalo camtu baek aku takyah amek ko keje….ape daaaa”

Kesan tindakan 3:

Bile dah geng ni…. arahan susah nak disampaikan….. ataupun arahan boleh disampaikan tapi tindakan mungkin sangatlah lembap,maklumlah, dah geng…

Kesan tindakan 4:

Yang ni menarek….macam2 kemungkinan akan terjadi….. Mungkin orang bawah boleh respek dan munkin jugak tidak…yelah….manusia hati lain2…..

Kesan tindakan 5:

Sampai bile pon ko tak dapat blajar dari kesusahan kalo ko tak deal dengan situasi macam ni….

Jadinye……

Ape yang kite dapat time blaja dulu adalah bekalan untuk kite melangkah ke dunia yang lebih luas lagi….

INGAT!!!!

Time blaja dulu….

kite mungkin satu group ngan budak2 yang cinta kemanusian, tapi bila dah melangkah ke alam pekerjaan, mungkin susah nak cari geng pecinta kemanusiaan ni dah….

kite mungkin satu geng ngan  pecinta kesenian, tapi bila melangkah ke alam pekerjaan, mungkin susah nak jumpa kepada pecinta kesenian…

kita mungkin satu jemaah dengan pendakwah2, tapi bila melangkah ke alam pekerjaan, kita mungkin tak berjumpa dengan pencinta dakwah lagi….

BEWARE!

semasa belajar dulu, diri kita sentiasa ditarbiah oleh orang yang berada dalam group kita (coursemate, society-mate), tapi bila dah melangkah ke alam selepas belajarr, SIAPA YANG AKAN MENJADI CERMIN UNTUK DIRI KITA? SIAPA YANG AKAN TARBIYAH DIRI KITA?

BIJAK!

Kita harus bijak membawa diri kita setelah tamat belajar….. Tamat belajar itu bukan noktah untuk kite pungut ilmu yang Allah sediaka untuk kita….

Kadang2, bila dah bekerja, hidup manusia jadi begitu individualistic….. Contoh: tengok jelah orang yang naik bus time orang balek opis….. try observe kat pekeliling… tengok gelagat manusia kat situ…. yang muda dah tak endah kan yang tua….main redah je…. kalo nak tengok teory charles darwin and herbert spencer “survival of the fittest”, boleh la tengok kat stesen bus pekeliling tu…..

Individualistic nya manuia itu kadang2 sampai langsung tak mengendahkan perasaan atau kebajikan orang lain….

Pernah di suatu ketika, aku ditengking oleh seorang wanita yang berasal dari negara asia barat….

Kerana tidak puas hati anaknya lambat dihantar bus yang menjemput students dari program di sabak bernam, dia mengarahkan kami untuk menghantar anaknya kerumahnya yang mana ketika itu kami smua dah ready untuk pulang (opis hour da abeh)…

Kawan yang lain sume dah give up ngan bedah ni sebab cara die cakap sangat angkuh….. kemudian aku pula yang kelar dan cuba explain kepada dia yang its alredy written in the letter yg anak die akan pulang lambat (aku yang buat surat tu, heee)….

“I dont care!!!! its your responsiblelity to send my son back home”

“Its not fair for us madam…. ”

“Huh! Otherwise I will call my husband and he will smack you!!!!!”

Waaaahhhhh, time tu aku betoi2 tekejut ngan ayat yg kuar dari mulut bedah tu….. adeke patot…… then aku tersenyum…. (dalam hati aku ‘pehal lak, ko ingat somi ko tu sape’ heeeee)

Senyuman aku tu cukup menampakkan aku kecewa ngan tindakan orang Islam yang nak menggunakan kekerasan diatas ketidakpuasan hati mereka…. Hampa…..

“If u want to tell you husband you can tell, but the letter is clearly written that your son will be here around 5-6pm”

Pastu die bangun, blah….. tapi die mintak maaf lepas kami pun mintak maaf for any misscommunication…..

Ape kaitan ngan individualistic ni???????

heeeeeee…..

Ape-apehal pong…….

Seorang manusia yang kaya mahupun bijak dan pandai ataupun millionaire atau billionaire sekalipun, tetapi sombng dan bongkak, tetap kalah akhlaknya dengan orang yang tak berharta tapi hati mulia….

Teringat kisah Khalid Alwalid seorang Pahlawan Islam yang kaya tapi zuhud….. Semua hartanya disedekah kepada orang yang memerlukan…..Dia hanya tinggalkan harta nya yang cukup2 untuk bekalan dia sekeluarga…..

Jadinya…..

Kumpul harta tu boleh….. nak jadi kaya,jadilah….. tapi jangan jadi orang kaya yang individualistic…..

Bersedekah….

Itu penting… THE MORE WE GIVE, THE MORE WE GET……

ermmm…ape kaitan ngan cite kat atas tadi????????heeeeeeeee


0 Responses to “PENGAJARAN?”



  1. Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: