28
Apr
09

KG. POS PELANTOK_satu lagi pengalaman yang diberi oleh kekasih abadi..

Alhamdulillah……

IPTA Pelantok telah usai dengan jayanya…

Banyak tragedi yang berlaku yang pasti menjadi satu memori dan pengajaran yang dapat membantu kita dimasa depan..

23/04/2009 (KL-CHEMOR-JALONG-PELANTOK)

Perjalanan bermula pada jam 10.30am dari Sentul bersama Abg Kem dan Kak Farah…. Kami sampai di masjid Chemor pada zohornya dan dijemput oleh Pakcik Mad (IOA ABIM)… Sempat pekena cendol pulut (huuu,pakcik mad yang blanje…cendol adalah kewajipan bagi kami apabila hendak ke program atau selepas program,heeee)… terus ke Masjid Jalong (park kereta abg kem kerna katanya jalan tak berapa molek)… Aku diberi keizinan dan kepercayaan memandu pajero pakcikMad teros ke Pelantok (training ni,heeee)… (abang Kem senyap je dok blakang,takot kot…) dalam perjalanan masok, pakcik ajak kami ke Kg. Husin…

(KG. HUSIN)

Setelah mendarat di Pelantok, minta kebenaran PM(Muidin) untuk ke Husin.. Kami (Rehan,Farah,Redha,PakcikMad and aku) teros kan perjalanan ke Kg Husin….

Layan….

kg.Husin, Sg. Siput Perak

shahizan

shahizan

amek sedang mangaut daun buluh untuk dijual kepada peraih cina untuk dibuat kuih

amek sedang mangaut daun buluh untuk dijual kepada peraih cina untuk dibuat kuih

adik-adik husin

adik-adik husin

Sebelum pulang, kami dipaksa makan dulu di sana,heeeee… walaupun hanya berlaukkan sardin dan sambal tumbuk, kami  cukup rasa dihargai… walaupun mereka susah, tapi mereka tetap mahu menjamu kami….Inilah keajaiban ukhwah yang telah disebarkan….Alhamdulillah….Allahu Akbar!!!!!!!

Kendian…..

on da way turun

on da way turunkami singgah di....

sl3863693

we were heresempat bersama adik2 di asrama ni…. sempat nyanyi2 nasyid ngan dorang,heeee…. kami pulang ke pelantok setelah usai solat magrib bersama… mengalir airmata adik2 tu…walaupun hanya beberapa jam kami bersua… sekali lagi… inilah kasih sayang yang tersebar…

KISAH salah seorang ADIK dari asrama ini…

Beliau telah memeluk Islam ketika berada di asrama ini…. Setelah pulang, beliau menunjukkan perubahan dalam keluarga beliau, beliau mengucup tangan kedua ibu bapa beliau ketika sampai di rumah… perkara yang beliau tidak pernah buat selama hidup beliau…. Ibu bapa beliau terharu dengan perubahan yang ditunjukkan…dan beliau berjaya mentarbiyah ibu bapa beliau… Kini, ibu bapa beliau Islam kerana perubahan yang beliau bawa… Allahu Akbar…Kata pakcik, beliau mempunyai potensi menjadi seorang hafizah..sama-sama kita doakan….

Anak orang asli menjadi hafizah? Subhanallah…

santai

sl3863702

Kemudian, kami terus pulang ke pelantok…. dan bermulalah tugas saya sebagai sub comm catering….ngeeeeee…..

KEJADIAN2 DI CATERING (yg aku ingat)
  • Tangki petrol genset bocor…. Pokma panic…. Sume larikan diri….. heeeeee
  • extention berasap…. jiju panic…..hahaha…. (sebab berasap: sambal itam aku masok dalam extension tersebut,ngeeee)
  • “kedai warna cina”= kata WAK….. (hanya mereka yg berada ditempat kejadian je leh paham)
  • Grup catering bersyair sambil membungkus ration pada jam 2pagi
  • Catering memang best ar….
  • Catering mantap…..
  • heeee
  • Time sports day, tengok jali yang tak keruan di dapur… tibe2 beliau kene bertugas didapur padahal selama ini beliau sentiasa bersama partner beliau (Shazni) di padang sambil memegang healer/mic…. Sunguh tak keruan tengok sikap beliau ketika itu……
  • Catering diberi nama ” Da SEMPURNA CAFE”

Perjalanan program yang lain semua seperti program2 COMRADE yang lepas….. Adik2 baru COMRADE memang MANTAP… Cayalah…. Di hari akhir program… macam ada sesuatu yang tak kene…. tapi…. biarkanlah…. memang COMRADE itu tidak mahu pada nama…. Asalkan program bersama orang kampong berjalan seperti yang dirancangkan…Alhamdulillah…..

Fardhu ain

fardu ain

fardu ain

 

Helwani…. hanya ponco2 dan chiken dance je dapat aku join…. yang len tak berkesempatan….

Cultural night…..

kisah ABON dan ASRI

 

sewang

sewang

sewang kg ini boleh dikatakan sewang yang agak mistik/nek syeh…heh… tapi kali ini tidak sedasat 3tahun yang lalu… ae gak dak laki yang panic n lari keluar dewan..heee

PENGORBANAN..

Tahniah kepada mereka yang telah bekorban di jalan ini….. kamu tahu siapa kamu…. kamu tahu apa yang kamu dah lakukan…. sekadar untuk mentarbiyah diri dan memuhasabah diri….

adakah kita melaksanakan tanggungjawab yang diberi dengan sempurna????

adakah kita telah menolong rakan2 kita yang memerlukan pertolongan kita???

adakah kita sudah sampaikan dakwah kita kepada mereka???

Kata seorang Pakcik kepada aku:

  • enti niat nak masok kg je dah PAHALA
  • enti niat nak ziarah je dah PAHALA
  • enti pergi ziarah je dah PAHALA
  • enti sebarkan satu ilmu saja dah PAHALA
  • Apelagi yang kita perlukan kalau bukan itu??

KEPENATAN

Satu mende yang aku betol2 puas jika aku berada didalam program ialah PENAT….

  • PENAT itu memberi aku satu KEPUASAN
  • PENAT itu membuat aku tersenyum
  • PENAT itu membuat aku ingin terus bekerja
  • PENAT itu INDAH
  • PENAT itu ada balasannya KELAK, InsyaALLAH….

PULANG NAEK TRAK

Tapi bukan trak abang zaha..mmmm… trak baru… heee…. open air nye trak…. perghhh…. (bawaku terbang)…..Kami (Rehan, kak ngku, aya, nache, muidin, Q, mighol, himam, yusri dan aku) Sempat diberi kuliyah magrib oleh ustaz nache di atas trak….heee…. tajok: PUTERA PUTERI DUNIA, PUTERA PUTERI AKHIRAT….ulasan dari buku tulisan Tok Guru…

KESEMPATAN INI….

Mohon ampun  kepada sahabat2 seperjuangan…..

Teruskan perjuangan ini……

Teruskan beristiqomah di jalan ini…..

 

 


5 Responses to “KG. POS PELANTOK_satu lagi pengalaman yang diberi oleh kekasih abadi..”


  1. 1 azhar123
    April 29, 2009 at 9:29 am

    bestnya…dah kerja pon still boleh join program eh….teruskan perjuangan..lama x join diorang ni masuk kg…memang rindu…

  2. April 29, 2009 at 10:58 am

    ja’a:
    kerja bukan halangan untuk kite terus berjuang di jalan ni kan????….
    sementara tak terlalu busy dan komitmen laen tak terlalu ketat, boleh la join…tu pun tak lama…
    harap dapat terus istiqomah…
    ameen….

    tak leh tahan tengok dorang p sane…
    heeee…kene join gak….

  3. 3 Ns
    April 29, 2009 at 10:19 pm

    kak..
    saya tahu siapa yang lari masa sewang..
    hahahahaha..

    memang nak ketawa guling2..tp xpe cool dulu..
    a’ah catering mmg mantop
    selalu jek catering ni mantop..

    ke mana2 catring mmg mantop..
    perut ku kenyang..
    ahaiiiii..

  4. April 29, 2009 at 10:56 pm

    heeeeeee
    terima kaseh NS…..
    keran memuji SEMPURNA cafe, ulang sekali lagi, SEMPURNA cafe…
    heeeeee

    yang lari sewang tu….
    heeee
    biar jadi rahsia kita
    hahahahaha

  5. May 27, 2009 at 2:35 am

    kak pijan memang tak dapat lupa COMRADE lagi… hehe… apapun, tima kacih atas perkongsian pengalaman…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: